Engin Ayça (Yönetmen)(Jüri Başkanı)
Dün, bugünü, bugün yarını besler. Engin Ayça 81 yıllık yaşamında bugünleri bilgelikle sanata dönüştürmüş bir düşünce emekçisi. 1960’lı yıllarda Galatasaray Lisesinden mezun olduktan sonra Türkiye’de sinema eğitimi olmadığı için İtalya’da Instituto Superiore Dell Opinione Publica ve Centro Sperimentale Di Cinematografia okullarında sinema yönetmenliği alanında eğitim almış ve öğrendiği her şeyi gelip ülkesinde sinema yaparak değerlendirmek istemiş.
Türkiye’ye döndüğü 1970’li yıllar hem sosyolojik olarak hem de politik olarak büyük dönüşümlerin yaşandığı Yeşilçam sinemasının varlığını en yoğun şekilde hissettirdiği ve entelektüel kesim tarafından da dışlandığı bir dönemdi. Dönemin zor ve çetin şartları Ayça’ya film yaptırmaktan çok uzaktır ama o sinemanın dışında ve uzağında kalamaz. Önce İstanbul Üniversitesi Foto Film Merkezi’nde çalışır sonrasında da tüm ömrü boyunca devam eden sinema yazarlığı dönemi başlar. Engin Ayça, sinema yazarlığı kulvarında da farklı özel bir yere sahiptir. Sinemaya sadece bir endüstri alanı olarak bakmayan sinema yazınında çok nadir rastlanan kurumsal çerçeveyi titizlikle çizen teorik yönü kuvvetli bir kalem olmuştur. Türk sineması hakkındaki kuramsal düşüncesi bugün bile sinema yazarları ve profesyonelleri için önemli çıkarımlar içermektedir.
Modern zamanların Prometheus’u gibi içindeki aydınlığı sinemasıyla, yazılarıyla ve eğitimleriyle gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.
Narges Abyar
1972 yılında İran'da doğdu. Narges Abyar, lisans derecesini Fars Edebiyatı alanında aldı. 1997 yılında yazmaya başladı. Zamanının çoğunu yazmaya ayırdı ve bunun sonucunda çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik 30 kitap yayımlandı. 2005 yılında sinema çalışmalarına başladı. O tarihten bu yana çok sayıda kısa film ve belgesel çekti. İlk yönetmenlik denemesini 2013 yılında yaptı. Dünyanın dört bir yanındaki prestijli film festivallerinde gösterilen ve ödüller alan beş uzun metrajlı film yazdı ve yönetti. “Nefes”, 90. Akademi Ödülü OSCAR'da İran'ın katılımıyla duyuruldu. Narges Abyar, 2020 yılında Akademi Üyesi olmaya davet edildi.Modaya uygun ayakkabılarda lider olan iş ortaklarımızı shoes'yı ziyaret edin!
Prof.Dr.Ceyhan Kandemir (Akademisyen)
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir; İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğretim üyesidir, aynı zamanda Deutsche Welle Akademi ile ortaklaşa yürütülen Uluslararası Medya Çalışmaları Yüksek Lisans Program Başkanlığı'nı yürütmektedir. 2005 yılından itibaren Almanya Hochschule Bonn Rhein Sieg, Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi ve benzeri Fakültelerle işbirliği ve Yaz Akademileri gerçekleştirmiştir. Akademik çalışma alanları görsel işitsel tasarım, görüntü estetiği ve etiği, uluslararası televizyon yayıncılığı , dijital televizyon yayıncılığı, görsel işitsel yapım yönetim ve sorunsallarıdır. Çok sayıda müzik videosu; reklam filmi; belgesel film ve uzun metraj film yapım ve yönetmenliğini üstlenmiştir.
Prof. Dr. Kandemir; Almanca ve İngilizce bilmektedir . En önemlisi bir kız babasıdır.
Mehmet Güleryüz (Yönetmen)
Mehmet Güleryüz 1966 yılında Kastamonu’da doğdu. İstanbul Üniversitesinde Felsefe Bölümünde öğrenim gördü. 1987-1991 Yılları arasında Yavuz Özkan'ın yönetmen asistanlığını yaptı. Feza Sınar'la birlikte hazırladığı Türk Sinema Tarihi belgeselleriyle dikkat çekti. 1993 de Genç Sinemacılar Platformu'nun başkanlığını yaptı. 1999 ve 2000 de TRT için çekilen "Su Sinekleri" ve "Mualla" adlı dizilerde yapımcılık yaptı . 2003 de SETEM (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği)’nin kurucularından oldu.
1 Haziran 2006 dan beri CISAC üyesi olan SETEM in halen Genel Başkanlığını yapıyor. Sinema Filmi " Havar " birçok Uluslararası festivalde gösterildi. SETEM Akademi tarafından her yıl düzenlenen “Uluslararası İpekyolu Kısa Film Ödülleri” festivalinin başkanıdır.
Can Ulkay (Yönetmen)
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema - TV bölümünü bitirdi. TRT İstanbul televizyonunda çalıştı. Ardından reklam sektörüne giriş yaptı.Yaklaşık olarak 30 senenin üzerinde Türkiye ve dünyanın bir çok önde gelenmarkaları için reklam yönetmenliği yaptı. Bu süre içerisinde yüzlerce markanın1000’in üzerinde reklam filmini yönetti.Yönettiği reklam filmleri, Kristal Elma, Effie, Epica ve Cannes gibi yarışmalarda ödüller aldı.
2015’den itibaren sinema filmi çekmeye başladı.
Ljdia Musso
Ljdia Musso, Catanzaro 1985, İletişim Bilimleri alanında Üstün Başarıyla Mezun oldu.
Moda ve lüks malların iletişimi ve pazarlaması ile Fotoğrafçılık konularında uzmanlaştı.
Eğitimini Roma (UniRoma3, Instituto Cervantes), Barselona (CCPB), Marsilya (Alliance), Paris (IFA Paris, Histoire de parfum) ve Milano (IED Milano) gibi şehirlerde sürdürdü.
Profesyonel bir fotoğrafçı, sanatçı ve sanat sergileri ve etkinliklerinin küratörüdür.
Aktif bir savunucu olan önemli projesi "Marjinallik", görülmeyeni tasvir eden belgesel fotoğraf serisi, 12 kişisel sergide yer aldı. Ayrıca çalışmaları Repubblica Milano'da iki makale ve iki kalıcı galeride yer aldı. Ayrıca çeşitli sokak gösterilerinde de yer aldı.
Resim ve fotoğraf alanında birçok uluslararası karma sergiye aktif olarak katılmış ve ödüller almıştır.
Ljdia Musso, iki stüdyosunda sanatçılar ve fotoğrafçılarla ücretsiz etkinlikleri kolaylaştıran bir platform olan "Caffè Fotografici" etkinlik formatının arkasındaki yenilikçidir. Ayrıca Canon'a bağlı fotoğraf hizmet merkezi Camera Service Italia'nın eğitim bölümü Slow Foto'da koordinatör ve eğitimci olarak görev yapmaktadır.
Ahmet Alan (Kurgucu)
Ahmet Alan, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. Film kurgusu alanında kariyerine başlayan Alan, Ada’da 500 Yıl, Esirlerin Annesi: Meryem Atmaca, Topkapı Sarayı gibi tarihi belgesel çalışmalarıyla dikkat çekmiştir. Aynı zamanda, Tunnel, And Me, Üç Kuruş, Emanet, Enkaz, 91.1, Yol Ayrımı: Hadi Baba Gene Yap gibi birçok ulusal ve uluslararası festivalde gösterilen sinema filmlerinin kurgusunu üstlenmiştir.
Giuseppe Arcieri
Giuseppe Arcieri, 27.09.1997 tarihinde Foggia'da doğdu, Barletta'da ikamet ediyor, sinema tutkunu, Foggia Güzel Sanatlar Akademisi'nin "yeni sanat teknolojileri" fakültesinden 2022 yılında mezun oldu. İtalyan sinemasının, özellikle de Yeni-Gerçekçi sinemanın ve Giuseppe'nin Amazon tarafından dağıtılan "C'era una Volta Sergio Leone" monografisini yazdığı Sergio Leone'nin aşığı. Üç yıllık süre boyunca dünya çapında ödül alan birçok kısa film çekti. İki yıl boyunca David di Donatello'da "kısa film" kategorisinde yarıştı. Son çalışması Medea", başrolde yeni engelli oyuncu Vincenza Dinoia'nın yer aldığı Yunan trajedisinin çağdaş bir yeniden yorumudur. Öğrenci projesi Foggia Güzel Sanatlar Akademisi ve Apulia Bölgesi tarafından üretilmiş ve desteklenmiştir.
Arcieri ve Maria Grazia Memeo'nun ortak yazar olduğu Giuseppe Dibenedetto tarafından yazılan Medea'nın ana harf anahtarı kapsayıcılıktır. Çekimler Canne della Battaglia harabelerinde ve Margherita di Savoia'nın tuzlalarında gerçekleştirildi. Giuseppe çalışmalarına Foggia Güzel Sanatlar Akademisi'nde devam ediyor. Halen iki yıllık “Sinema, Yeni Medya Sanatı” kursunun ilk yılında eğitimine devam etmektedir. Şu anda WeShort (Kısa film platformu) ekibinde çalışıyor Giuseppe, son üç yıldır Güney İtalya Uluslararası Film Festivali'nin kurucusu ve sanat yönetmeni olarak görev yapıyor. Mayıs 2023'te Barletta Kalesi'nde düzenlenen ikinci baskıda jüri başkanı Luca Verdone, yönetmen Nico Cirasola'ya ithaf edilen jüri ödülünü takdim etti.
Ayşe Erbulak (Oyuncu-Yazar-Çevirmen)
Günaydın, Güneş ve Sabah gazetelerinde çalıştıktan sonra İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Duru Tiyatro ve Tiyatro Kedi ’de tiyatro sahnelerinde rol aldı. Kanal 6 ve Show TV, Kanal D’de çalıştı. TV kanallarının mutfağında çalıştığı gibi birçok televizyon dizisinde de rol aldı... Kariyerinin doruğunda, Norveç’e göç ederek bambaşka bir iş dalında yüksek eğitim alarak bir kafe işletip ve Norveçce olarak 2 ayrı tiyatro grubunda Skatval ve Stjordal tiyatrolarında 11 yıl boyunca sahneye çıktı... 12 yıl kaldığı Norveç’ten Türkiye’ye dönünce TRT de 200 bölüm canlı yayında” Anne-Çocuk” programını sundu. Rol aldığı “Stjørdal Teater” ile İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu” Genç Günler” de Türk seyircisi ile yeniden buluştu. Polisiye romanları ile yazar olarak da kendini kanıtladı. Yazarlığının yanı sıra Norveçce – Türkçe çeviri ve ülkemizi ziyaret eden birçok yabancı yazara moderatörlük yapmaktadır. Trondheim Krim festivali’nde ülkemizi ilk ve tek Türk yazar olarak temsil etmiştir.
Dr.Hakan Salih Dikmen (Gazeteci, Yazar, Akademisyen)
SDMMA İşletme Müh. İTÜ TMDK Temel Bilimler ve Sanatlar
İstanbul Üniversitesi İletişim Fak. Master,
Hollanda Radyo- TV Enstitüsü (Hilversum Media Park)
Ahmet Yesevi Ünv. (Kazakistan) Doktora
1980 yılında girdiği Devlet Opera Balesi’nde birçok Opera temsilinde yer aldı.
1984 yılında Yönetmen Orhan Elmas ile 3 filmde reji asistanı ve oyuncu olarak çalıştı.
Ayrıca Yönetmen Süreyya Duru ile senaryo ve reji konularında kısa filmler çekerek çalışmalar yaptı.
1985 yılında TRT ye Prodüktörlük sınavını kazanarak girdi. TRT Radyo ve TRT TV de birçok program yapım sundu.
Özel kanalların açılmasıyla Özel sektörde birçok Radyo ve Televizyon Kanalının kuruluş çalışmalarında bulundu. Birçoğunda yönetici ve yönetmen olarak çalıştı.
Kamran Rasoolzadeh
Doğum yeri, Tahran, İran
Sanat unvanları: Şair, Müzik bestecisi, Şarkıcı, Söz Yazarı ve Tiyatro film yönetmeni Sahne Sanatları: Oyun senaristi ve tiyatro yönetmeni İnteraktif Sanatlar: İnteraktif sanat etkinliği tasarımcısı ve sanat yönetmeni, 3D holografik projeksiyon uzmanı Müzik enstrümanı: Geleneksel İran enstrümanı Setar'ı çalmak Projeksiyon: Projeksiyon haritalama 2D ve 3D tasarımcısı ve yönetmeni,
Farsça ve Türkçe çok satan 5 şiir kitabının yazarı Morvarid Pub tarafından yayınlanan İngilizce, Farsça ve Türkçe oyun senaryosunun yazarı “WoMan”
Sinema; Karava" belgesel serisinin yönetmeni/yapımcısı "Gavchah" belgeselinin yönetmeni Fransız Yazar Amaury De Tarlé'nin yazdığı "Vahşi Kraliçe" kitabının kitap fragmanının yönetmeni
Doç.Dr.Zehra Yiğit (Akademisyen)
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra doktora eğitimine Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı bölümünde devam etti. Oxford Üniversitesi ve Novisad Üniversitesi'ne Visiting Researcher olarak giden Yiğit, İtalya, Portekiz, Sırbistan, Gürcistan, İngiltere gibi pek çok ülkede ders ve seminer verdi, proje ortaklığı yaptı. Yiğit, şu an Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde öğretim üyesi olarak görevine devam etmekte ve aynı zamanda Kültür Bakanlığı destekli Kilikya'ya Yolculuk isimli uzun metrajlı belgesel filmde ortak yapımcı-yönetmen olarak yer almaktadır.
Ümit Sarı
1981 yılında Bursa’da doğdu. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden 2003 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını 2006 yılında yüksek lisansını, 2013 yılında da doktorasını İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Sinema Anabilim Dalı’nda tamamladı. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü’nde Araştırma Görevlisi kadrosuna atanarak göreve başlayan Sarı, 2014 yılında aynı bölümde Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. 2015-2022 yılları arasında üç dönem Dekan Yardımcılığı ve çeşitli idari görevler de yürüten Sarı, 2020 yılında “İletişim Çalışmaları” alanında Doçent Doktor unvanını aldı. Çeşitli projelerde, görüntü yönetmeni ve yardımcı yönetmen olarak görev alan Sarı, televizyon, sosyal medya, yeni medya ve sinema alanlarında, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde çalışmalarını sürdürmektedir. Evli, Duru Ece ve Mira Nil’in babasıdır.
Aysun Akyüz (Yönetmen)
Aysun Akyüz 1978’de Eskişehir’de doğdu. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon bölümünden 2000 yılında mezun oldu. Aynı yıl dizi sektöründeki ilk görevine KEDİ (TGRT) adlı dizide reji asistanı olarak başladı.
Uzun yıllar birçok projede reji asistanlığı ve yardımcı yönetmenlik yaptıktan sonra 2011 yılında ilk yönetmenliğini Yer Gök Aşk ( FOX ) adlı dizide yaptı.
Yine Kalbimdeki Deniz dizisi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından “ Kadına Karşı Şiddeti Önlemede Örnek Proje “ seçildi.
Yeni oyuncu adaylarına yönetmen ve oyuncu bakış açısıyla bilgi aktarmayı hedefleyen “Bir yönetmen bir oyuncu “ kamera önü oyunculuk atölyesini kurdu. Usta oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu ile atölye çalışmaları yaptı.
Halen yönetmen olarak çalışmaya devam etmektedir.
Akademik Jury
Prof. Dr. Okan Ormanlı
Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde aldı. 1998-2005 yılları arasında TÜRSAK Sinema Vakfı’nda editörlük yaptı. 2005-2019 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi kadrosunda yer aldı. Sinema üzerine üç kitabı bulunan ve 2015 yılında “sinema” alanında doçentlik unvanını alan Ormanlı’nın, sinema konusunda çeşitli ulusal ve uluslararası bildirileri, makaleleri ve kitapta bölüm yazıları bulunmaktadır. 2019-2022 yılları İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesinde tam zamanlı olarak görev alan Okan Ormanlı 2020 yılı sonunda profesör unvanını almıştır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi kadrosunda yer almaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Rabia Zamur Tuncer
Rabia Zamur Tuncer Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nden mezun oldu. Lisansüstü çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı'nda tamamladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde Dr. Öğr. Üyesi olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir. Toplumsal bellek, dijital medya ve araştırma yöntemleri akademik ilgi alanıdır.
Prof. Dr. Deniz Yengin
1978 İstanbul doğumlu Deniz Yengin, İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Tasarımı Programı’nda, doktora eğitimini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilişim Dalı’nda tamamladı. İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı da yapan Prof. Dr. Deniz Yengin; Araştırma Yöntemleri, Gündem Kuramı, Bilişim Toplumu, Gözetim Toplumu, Teknolojik Determinizm, Dokunmatik Toplum, Dijitalleşme, Etkileşimlilik, Yeni Medya, Dijital Oyunlar ve İletişim sürecinde medya üzerine bilimsel araştırmalar ve çalışmalar yapmaktadır. İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurucusu olan Yengin, Üniversite bünyesinde kurulan VRlab’da (Sanal Gerçeklik Laboratuvarı) gözlem ve deneye dayalı nicel ve nitel araştırmalar gerçekleştirmiştir. 2022’ den itibaren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanlığı yapan Yengin; iletişim sürecinde güncellenen teknolojinin gelecekte bizi olumlu ya da olumsuz etkilerini, toplumsal pratiklerini de incelemekte ve önlemler konusunda bilimsel araştırmalar yapmaktadır.
Doç. Dr. Kenan Duman
Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 2004-2013 yılları arasında tamamladı. 2004-2007 yılları arasında çeşitli kurumlarda muhabir, editör ve halkla ilişkiler uzmanı olarak çalıştı. 2007–2008 öğretim döneminde doktora araştırma projesini gerçekleştirmek için bir yıl İtalya Napoli Suor Orsola Benincasa Üniversite’sinde doktora öğrencisi olarak bulundu. 2009-2015 yılları arasında Plato Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 2015 yılında Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı ve bu görevine devam etmektedir.
Doç. Dr. Begüm Aylin Önder
1984 yılında doğan Begüm Aylin Önder, 2008’de Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar
Fakültesi, Grafik Tasarım B.lümünü derece ile tamamladı. 2011 yılında Kültür Üniversitesi,
Sosyal Bilimler Enstitüsü, İletişim Tasarımı b.lümünde yüksek lisansını tamamlayan Önder,
2020’de Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Grafik Tasarım B.lümünde doktora / sanatta yeterliğini
bitirdi. 2008’de HaberTurk, 2015’te ise AlJazeera TV Network yaratıcı medya
departmanlarında tasarımcı olarak görev aldı. 2015’ten sonra medya sekt.rüne veda eden
Önder, 2015-2022 yılları arasında Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi; 2020-2022 yılları
arasında, İstanbul Aydın Üniversitesi, Görsel Tasarımı B.lüm Başkanı ve öğretim üyesi
olarak görev yaptı. Önder, 2022’den bu yana İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi
Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Kuramsal
ve uygulamalı lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler veren Önder’in ulusal ve
uluslararası kişisel ve karma sergileri bulunmaktadır. İnşaat ve eğlence sektörlerinde çeşitli
firmalar için tasarım danışmanlığı yapan Önder’in ayrıca, “Z Kuşağı: Eşitlik ve Reklam
Tasarımları”, “Propaganda – Afiş Sanatının İdeolojik Bir Aygıt Olarak Söyleme Tezahürü”
adlı iki kitabı ve ulusal/uluslararası bilimsel makaleleri bulunmaktadır. Önder, etkileşim
tasarımı, göstergebilim, anlambilim, görsel tasarım, oyun, oyunlaştırma, Z kuşağı, propaganda, görsel iletişim, yeni medya, artırılmış, sanal ve karma gerçeklik alanlarında bilimsel ve sanatsal çalışmalar yürütmektedir.